Mode

Starta eget modemärke

Modebranschen är en kreativ och spännande värld. Drömmer du om att ha ett eget klädmärke? Tack vare internet och globaliseringen har det aldrig varit så lätt att starta ett eget klädföretag som nu.

Eget klädmärke

Det finns olika sätt som du kan starta ett eget klädmärke på. Tycker du om att sy och designa kläder, så kan du rita kläderna själv. Är du mer intresserad av att vara en del av modebranschen och bara få driva ett eget klädmärke? I så fall kan du anlita en designer som ritar kläderna åt dig. Det absolut lättaste sättet att starta ett modemärke på är genom att trycka egna texter och bilder på profilkläder. Oavsett vilket slags modeföretag som du vill skapa måste du ansöka om f-skattsedel hos Skatteverket för att kunna driva ditt företag. Då kan du göra avdrag, vilket du kommer tjäna tusenlappar på när du köper in tyger, symaskin eller anlitar en designer.

Designa dina egna kläder

För att kunna designa dina egna kläder bör du antingen vara oerhört skicklig på att sy eller utbildad kläddesigner. Att bygga upp ett märke från grunden tar mycket tid. Det kan vara smart att du börjar i liten skala. När du har designat en kollektion behöver du hitta en fabrik i Östeuropa eller Asien som kan sy upp dina kläder. Det är alldeles för dyrt att producera kläderna i Sverige på grund av löneläget. Om du arbetar med hållbart mode är det smart att satsa på en fabrik i Europa. Fler och fler vill handla kläder så när producerat som möjligt för att leva mer klimatvänligt. Sedan kan du börja sälja dina kläder i en egen webbshop och i butiker. Du kan behöva söka upp olika klädbutiker och fråga om de vill vara återförsäljare.

Anlita en designer

Om du vill skapa ett klädmärke genom att anlita en designer som formger kläderna, måste du också hitta en fabrik som kan sy upp dina kollektioner. Eftersom du inte designar kläderna själv, vilket ofta kan vara bra utifrån marknadsföringssynvinkel, så kan det vara smart att skapa riktigt snygga modeshow på internet eller IRL för att skapa ett intresse kring ditt märke. Du kan också vända dig till influencers och betala dem för att göra reklam för dina kläder.

Eget märke med profilkläder

Att skapa ett klädmärke med profilkläder är smart om du är bloggare, YouTuber eller har många följare på sociala medier. Du vänder dig till ett företag som sköter både tryckningen och frakten av kläderna. Det enda som du behöver göra är att välja färg, bild och text på kläderna och sedan prissätta dem. Vill du bygga upp ett varumärke bör du satsa på ett företag som har hög kvalitet på kläderna.

Du kanske också gillar...