ModemärkenModemärken

Din stilDin stil

Starta eget modemärke

Modebranschen är en kreativ och spännande värld. Drömmer du om att ha ett eget klädmärke? Tack vare internet och globaliseringen har det aldrig varit så lätt att starta ett eget klädföretag som nu.

Eget klädmärke

Det finns olika sätt som du kan starta ett eget klädmärke på. Tycker du om att sy och designa kläder, så kan du rita kläderna själv. Är du mer intresserad av att vara en del av modebranschen och bara få driva ett eget klädmärke? I så fall kan du anlita en designer som ritar kläderna åt dig. Det absolut lättaste sättet att starta ett modemärke på är genom att trycka egna texter och bilder på profilkläder. Oavsett vilket slags modeföretag som du vill skapa måste du ansöka om f-skattsedel hos Skatteverket för att kunna driva ditt företag. Då kan du göra avdrag, vilket du kommer tjäna tusenlappar på när du köper in tyger, symaskin eller anlitar en designer.

Designa dina egna kläder

För att kunna designa dina egna kläder bör du antingen vara oerhört skicklig på att sy eller utbildad kläddesigner. Att bygga upp ett märke från grunden tar mycket tid. Det kan vara smart att du börjar i liten skala. När du har designat en kollektion behöver du hitta en fabrik i Östeuropa eller Asien som kan sy upp dina kläder. Det är alldeles för dyrt att producera kläderna i Sverige på grund av löneläget. Om du arbetar med hållbart mode är det smart att satsa på en fabrik i Europa. Fler och fler vill handla kläder så när producerat som möjligt för att leva mer klimatvänligt. Sedan kan du börja sälja dina kläder i en egen webbshop och i butiker. Du kan behöva söka upp olika klädbutiker och fråga om de vill vara återförsäljare.

Anlita en designer

Om du vill skapa ett klädmärke genom att anlita en designer som formger kläderna, måste du också hitta en fabrik som kan sy upp dina kollektioner. Eftersom du inte designar kläderna själv, vilket ofta kan vara bra utifrån marknadsföringssynvinkel, så kan det vara smart att skapa riktigt snygga modeshow på internet eller IRL för att skapa ett intresse kring ditt märke. Du kan också vända dig till influencers och betala dem för att göra reklam för dina kläder.

Eget märke med profilkläder

Att skapa ett klädmärke med profilkläder är smart om du är bloggare, YouTuber eller har många följare på sociala medier. Du vänder dig till ett företag som sköter både tryckningen och frakten av kläderna. Det enda som du behöver göra är att välja färg, bild och text på kläderna och sedan prissätta dem. Vill du bygga upp ett varumärke bör du satsa på ett företag som har hög kvalitet på kläderna.

Arbeta med mode

Om du vill arbeta med mode finns det många vägar att välja mellan. Du kan arbeta i affär, vara fotomodell, designa egna kläder eller arbeta på ett stort modeföretag.

Butiksbiträde

Det lättaste sättet att få börja jobba med mode är genom att jobba i en klädaffär som butiksbiträde. Det krävs ingen särskild utbildning, bara att du är serviceminded och trivs i miljön. Du ska naturligtvis också ha ett öga för mode. För att trivas som butiksbiträde ska du vara social och tycka om att hjälpa folk. Att jobba i en klädbutik kan ge dig goda erfarenheter, oavsett vad du vill hålla på med inom modebranschen. Om du en dag skulle vilja ha egen affär är det mycket smart att jobba som butiksbiträde ett tag.

Kläddesigner

Det är många som drömmer om att bli kläddesigner, få ha sitt namn på de stora modeshowerna. Det är väldigt få som lyckas bli riktigt berömda, men alla modeföretag behöver klädesigner. För att lyckas som designer behöver du utbilda dig. Du kan gå på 180 poäng mode på Beckman för att börja din karriär. Tack vare internet är det idag möjligt för en modedesigner att skapa egna kollektioner. Du kan ha en modevisning online och sälja dina kläder i en egen webbshop.

Fotomodell

Fotomodell är ett mycket speciellt yrke. Det baseras primärt på ditt utseende och det är inte en karriär som du kan ha hela livet. För att arbeta som modell kan du gå till en fotograf och ta snygga bilder som du sedan sänder till olika modellagentur. Modellagenturerna letar efter personer med ett visst utseende och kroppsform. Försök inte tvinga din kropp att vara smalare än den är. Det finns många sätt att arbeta med mode och skönhet, även om du inte kan vara modell. Det är också vanligare med lite mer normalviktiga modeller idag, då vanligt folk har börjat efterfråga det. Vissa modehus har också slutat anlita underviktiga modeller.

Jobb på modeföretag

På ett stort modeföretag som Hm eller Odd Molly behövs assistenter, fotografer, jurister, ekonomer och revisorer. Om du är intresserad utav att jobba inom modevärlden, så kan du jobba på ett modeföretag med en administrativ uppgift. Då arbetar du inte med själva modet. Ditt jobb kan istället vara att arrangera Stockholm Fashion week eller betala ut löner till alla anställda. Det finns många intressanta jobb att välja mellan.

Marknadsför ditt modeföretag

Har du en klädbutik, en webbshop eller designar du egna kläder? Konkurrensen inom klädindustrin är stor. För att verkligen lyckas måste du satsa på marknadsföring.

Bra företagsnamn

Ett bra företagsnamn är alltid lättare att marknadsföra än ett intetsägande namn. Namnet på din butik eller ditt märke måste ge dina presumtiva kunder en bra vibe. Du skaffar företagsnamn, alltså vad modeföretag ska heta, hos Bolagsverket, och du får inte ha ett namn som liknar ett annat företagsnamn i din bransch. När du ska namnge ditt företag kan du antingen använda ditt eget namn eller utgå från ett namn eller ord som kommer att ge en särskild känsla. Är du inte nöjd med ditt namn kan du ju faktiskt ändra på det. Särskilt om du precis har börjat och håller på att bygga upp ditt varumärke.

Modeshow

En modeshow är ett jättebra sätt att skapa uppmärksamhet kring ditt märke. Det kräver mycket för att få vara med på Stockholm Fashion week, men du kan alltid skapa en egen show. Driver du en butik kan du antingen göra en minishow inne i själva butiken med utvalda kunder, eller så kan du hålla en offentlig modeshow i till exempel en galleria. Har du ett eget klädmärke och/eller en webbshop online, så kan du skapa ett online event. Det är kanske inte så många som kommer att titta på din show live, men om du gör en riktig spektakulär show så kommer många att titta på den i efterhand på YouTube.

Influencers

Det har blivit vanligt att ta hjälp av influencers på sociala media. Det är viktigt att du hittar en influencer som du känner förtroende för och som kommer att representera ditt varumärke på ett bra sätt.

Klädmärke: Odd Molly

Odd Molly är ett favoritmärke bland många svenskor. Det är ett märke för tjejer som gillar en personlig feminin stil med allmogeinfluenser.

Odd Molly

Odd Molly skapades 2002 av Karin Jimfelt-Ghatan och Per Holknekt. Det blev väldigt snabbt ett populärt märke. Kläderna säljs både i Sverige och utomlands. Största marknaden är Sverige. Odd Molly satsar inte primärt på de senaste trenderna, utan har en egen stil med mycket blommor, lite allmoge och mycket feminina klänningar i bomull. I tidigare kollektioner använde de också mycket sidan. Äldre kollektioner av Odd Molly finns fortfarande på begagnatmarknaden och vissa plagg är mycket eftersökta. Ett nyckelplagg hos Molly är velourklänningen. Så gott som varje år kommer det ut en ny modell av en velourklänning. Ett av deras mest populära plagg är deras distinkta cardigans som lätt känns igen. Ett tredje signaturplagg är den utställda bomullsklänningen som funnits i många år.

Fint vardagsmärke

Du hittar kläder för både vardag och fest hos Odd Molly. Det är ett lite finare vardagsmärke. Deras cardigan är ett riktigt favoritplagg som bärs till vardags av många kvinnor. Det är ett märke som både finns på Stockholm Fashion Week och ute på arbetsmarknaden.

Klädmärke: Cream

Cream är ett danskt märke med mycket feminina plagg i. Plaggen går ofta i ljusa toner som rosa, babyblått och krämfärgat. Gör en shoppinghelg i Köpenhamn och handla snygga kläder på plats.

Cream

Tycker du om Odd Molly så kommer du troligtvis också tycka om Cream – och vice versa. Creams bas är ljusa skandinaviska färger. Märket vänder sig till kvinnor som tycker om en mer personlig stil. Förutom kläder säljer de också accessoarer. Ett av deras nyckelplagg är deras personligt utformade jeans och byxor. De har också leggings med brodyr längst ner, som har blivit riktiga signaturplagg för just Cream. Deras ytterplagg är alltid välsydda och passar både till vardag och fest.

Shoppinghelg i Köpenhamn

Köpenhamn är ett bra resmål för dig som tycker om shopping, särskilt kläder. Det är mysigt att strosa runt i Köpenhamn och titta i klädaffärer. Gillar du märket Cream ska du passa på att shoppa loss när du åker till Köpenhamn. Det som också är bra med Köpenhamn är att centrum är ganska koncentrerat och litet. Du kan lätt gå mellan restauranger och affärer utan att behöva åka kollektivtrafik. Läs resemagasinet Vagabond, så får du mycket inspiration inför din Köpenhamnresa.

Hitta din stil

Tycker du att det är svårt att veta vad du ska sätta på dig på morgonen? Då behöver du hitta din egen klädstil. Med utvalda signaturplagg kommer du alltid att känna dig snygg och se ut som dig själv. Oavsett om du ska arbeta, träffa kompisar eller på fest.

Hitta inspiration

Det första du bör göra är att titta i modemagasinet Elle och bli inspirerad. Titta på kläderna och färgerna. Istället för att du letar efter en särskild stil, så ska du hitta nyckelplagg som du tycker. Vad är det för plagg som du alltid fastnar för? Är det skinnjackor, blommiga byxor, Norge-inspirerade tröjor eller überklassiska svarta byxor? Ringa in alla nyckelplaggen. Du ska både hitta överdelar och underdelar. Bry dig inte om att försöka sätta ihop en stil. Nu handlar det bara om att du ska se vilka kläder som du verkligen gillar.

Skapa en basgarderob

När du har hittat dina nyckelplagg är det dags att skapa en basgarderob. I din basgarderob behöver du ha några färger som du utgår ifrån. Vilka fem färger gillar du bäst? Genom att kombinera dina fem favoritfärger och dina nyckelplagg bygger du upp din egna stil och garderob. För att skapa än mer personlighet bör du också investera i accessoarer som du gillar. Utgå inte från vad som är trendigt just nu, utan leta accessoarerna eller smyckena som verkligen är din stil. Det kan vara hatt året runt, grov klocka till feminina klänningar eller bara ett enkelt guldsmycket. Hitta sedan en väska som matchar stilen.

Rensa garderoben

Har du fullt med kläder i garderoben, men ingenting att sätta på dig? Det är en riktig klassiker. Då är det dags att du rensar garderoben och investerar i kläder som du verkligen kommer att använda.

Din garderob

Tycker du om att läsa modetidningen Damernas värld och bli inspirerad av andra människors hem och garderober? Sedan tittar du i din egen garderob som är alldeles full med kläder. Inte lika snyggt organiserad som i modemagasinen och kläderna matcher inte heller. Det första du ska göra är att plocka ut alla kläder ur din garderob. Plocka upp ett klädesplagg och fråga dig när du senast använde det. Om du inte har använt plagget under det senaste året kommer du troligtvis inte använda det under det nästkommande år heller. Släng, sälj det eller ge bort dina kläder.

Hel och ren

Förr i tiden talade man om att man skulle vara hel och ren. Det kan vara ett bra motto också när man rensar garderoben. Laga trasiga kläder. Tvätta fläckar. Du kan rentav behöva gå till kemtvätten för att rengöra vissa plagg. Häng inte tillbaka någonting som är trasigt eller inte är rent.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

belleshoes.se – Allt om mode, stil och märkeskläderbelleshoes.se – Allt om mode, stil och märkeskläder

Du kanske också gillar...