Mode

Arbeta med mode

Om du vill arbeta med mode finns det många vägar att välja mellan. Du kan arbeta i affär, vara fotomodell, designa egna kläder eller arbeta på ett stort modeföretag.

Butiksbiträde

Det lättaste sättet att få börja jobba med mode är genom att jobba i en klädaffär som butiksbiträde. Det krävs ingen särskild utbildning, bara att du är serviceminded och trivs i miljön. Du ska naturligtvis också ha ett öga för mode. För att trivas som butiksbiträde ska du vara social och tycka om att hjälpa folk. Att jobba i en klädbutik kan ge dig goda erfarenheter, oavsett vad du vill hålla på med inom modebranschen. Om du en dag skulle vilja ha egen affär är det mycket smart att jobba som butiksbiträde ett tag.

Kläddesigner

Det är många som drömmer om att bli kläddesigner, få ha sitt namn på de stora modeshowerna. Det är väldigt få som lyckas bli riktigt berömda, men alla modeföretag behöver klädesigner. För att lyckas som designer behöver du utbilda dig. Du kan gå på 180 poäng mode på Beckman för att börja din karriär. Tack vare internet är det idag möjligt för en modedesigner att skapa egna kollektioner. Du kan ha en modevisning online och sälja dina kläder i en egen webbshop.

Fotomodell

Fotomodell är ett mycket speciellt yrke. Det baseras primärt på ditt utseende och det är inte en karriär som du kan ha hela livet. För att arbeta som modell kan du gå till en fotograf och ta snygga bilder som du sedan sänder till olika modellagentur. Modellagenturerna letar efter personer med ett visst utseende och kroppsform. Försök inte tvinga din kropp att vara smalare än den är. Det finns många sätt att arbeta med mode och skönhet, även om du inte kan vara modell. Det är också vanligare med lite mer normalviktiga modeller idag, då vanligt folk har börjat efterfråga det. Vissa modehus har också slutat anlita underviktiga modeller.

Jobb på modeföretag

På ett stort modeföretag som Hm eller Odd Molly behövs assistenter, fotografer, jurister, ekonomer och revisorer. Om du är intresserad utav att jobba inom modevärlden, så kan du jobba på ett modeföretag med en administrativ uppgift. Då arbetar du inte med själva modet. Ditt jobb kan istället vara att arrangera Stockholm Fashion week eller betala ut löner till alla anställda. Det finns många intressanta jobb att välja mellan.

Du kanske också gillar...